Home » Klíčové pojmy

Přehled základních a důležitých pojmů týkajících se nízkosacharidové stravy.

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z

A

adenozintrifosfát (ATP)

B

beta hydroxy-butyrát (BHB)

bílkoviny 

C

carbohydrate restriction – viz sacharidová restrikce

D

diabetická ketoacidóza (DKA)

E

F

G

glifloziny

H

I

J

K

ketogenic diet – viz ketogenní dieta či ketogenní strava

ketogenní strava – doplnit

ketogenní dieta – terapeutická strava s omezeným příjmem sacharidů i bílkovin, typicky s ketogenním poměrem 2:1 a vyšším, využívaná v léčbě refraktorní epilepsie

L

LCHF – low carbohydrate high fat, nízkosacharidová vysokotuková (strava)

low carbohydrate diet – viz nízkosacharidová strava

low carbohydrate high fat diet – viz nízkosacharidová vysokotuková strava

M

N

nízkosacharidová strava – strava s příjmem do 130 gramů sacharidů na den, typicky do 15 % celkového energetického příjmu

neuropatie

O

P

Q

R

Randleův cycklus

S

sacharidová restrikce – typ stravy, který zásadním způsobem omezuje příjem sacharidů ve stravě

T

tuky

U

V

W

X

Y

Z