Home » Odborná literatura » Ajala (2013) Systematická revize a meta-analýza různých stravních přístupů u léčby diabetu 2. typu

Ajala (2013) Systematická revize a meta-analýza různých stravních přístupů u léčby diabetu 2. typu

vloženo 17. 6. 2017 (JV), aktualizováno 18. 6. 2017

„Nízkosacharidová strava, strava s nízkým GI, středomořská a vysokoproteinová strava jsou efektivní při zlepšování ruzných markerů kardiovaskulárního rizika u lidi s cukrovkou 2. typu a měly by být zváženy v celkové strategii léčby diabetu.“

 

Ajala (2013) Systematic review and meta-analysis of different dietary approaches to the management of type 2 diabetes, Am J Clin Nutr 2013;97:505–16.

 

ABSTRAKT

Kontext:

Existují důkazy, že snížení koncentrací krevní glukózy, redukce hmotnosti a zlepšení lipidového profilu snižuje kardiovaskulární riziko u lidí s cukrovkou 2. typu.

Cíl:

Vyhodnotili jsme efekt ruzných typů stravy na kontrolu glykémie, lipidy a redukci hmotnosti.

Design:

Provedli jsme vyhledávání v PubMed, Embase a Google Scholar k sprnu 2011. Zařadili jsme randomizované kontrolované studie (RCT) s intervencimi, které trvaly alespoň šest měsíců, které srovnávaly nízkosacharidové, vegetariánské, veganské typy stravy, stravy s nízkým glykemickým indexem (GI), vysoko-vlákninové, středomořské a vysokoproteinové typy stravy s kontrolními typy stravy včetně nízkotučné, stravy s vysokým GI, stravou Americké Diabetické Asociace, Evropské asociace pro studium diabetu, a nízkoproteinovými typy stravy,

Výsledky:

Bylo zařazeno celkem 20 RCT studií (n = 3 073 zařazeno ve finální analýze napříč 3 460 náhodně přiřazených osob). Nízkosacharidová strava, strava s nízkým glykemickým indexem, středomořská strava a vysokoproteinová strava vedly k větším zlepšením glykemické kontroly [snížení glykovaného hemoglobinu 20,12 % (P = 0,04), 20,14 % (P = 0,008), 20,47 % (P = 0,00001), a 20,28 % (P = 0,00001] pro jednotlivé typy stravy) ve srovnání s příslušnými kontrolními typy stravy, přičemž největší rozsah účinku byl pozorován u středomořské stravy. Nízkosacharidová a středomořská strav vedly k větší redukci hmotnosti [20,69 kg (P = 0,21) a 21,84 kg (P = 0,00001)], se zvýšením HDL u všech typů stravy s výjimkou vysokoproteinové stravy.

Závěr: Nízkosacharidová strava, strava s nízkým GI, středomořská a vysokoproteinová strava jsou efektivní při zlepšování ruzných markerů kardiovaskulárního rizika u lidi s cukrovkou 2. typu a měly by být zváženy v celkové strategii léčby diabetu.

 

Související zdroje: Shai (2008)Dyson (2015)McKenzie (2017)