eslazeno: V tomto rozhovoru se Hanka Krejčí podrobněji zabývá rolí cholesterolu ve stravě a cholesterolu v krvi v kontextu rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, a vysvětluje také, co je to inzulinová rezistence, co je co na tzv. lipidogramu, tedy vyšetření krevních lipidů. Hovoří také o roli stravy při prevenci kardiovaskulárních onemocnění a jak postupovat, když lipidový profil nevypadá dle očekávání.

0:00 Vliv a význam cholesterolu (nemoci)
4:59 Inzulínová rezistence
8:28 Jaká čísla sledovat
20:32 Jak se bránit nemocím srdce a cév
23:06 Nízkosacharidová strava
27:12 Fytosteroly a margaríny

Slimáková-Krejčí (2020) Cholesterol a jeho vliv na zdraví

Užitečné odkazy:

Frayn (2019) Human Metabolism: A Regulatory Perspective

Neslazeno (2018) Praktické rady – jak na zvýšený cholesterol po přechodu na nízkosacharidovou stravu

 

Share via