eslazeno: V této skvělé přednášce na pražské konferenci FOODNEWS2018 Gabor Erdosi, expert na průmyslové zpracování škrobů, vysvětluje, jakou roli sehrávají některé typy průmyslového zpracování potravin, zejména těch bohatých na sacharidy, při vzniku metabolických poruch. České titulky připravila Alena Novotná. Další přednášky a rozhovory v části Zajímavá videa. Celá prezentace i seznam zdrojů je k dispozici v PDF (viz níže).

Erdosi (2018) The influence of (type and degree of) food processing on metabolic responses

Erdosi (2018) Prezentace (PDF, EN)

Erdosi (2018) Použité zdroje (PDF)

Erdosi (2021) Food Processing and Gut Metabolic Reponses (Zpracování potravin a metabolická odpověď ve střevech)

Doplnění: 26. ledna 2021 přednášel Gábor Erdosi na Harvard Medical School v rámci série přednášek “Food as Medicine” (česky Jídlo jako lék). Přednáška, která je založena na všech hlavních poznatcích přednesených Gaborem na FOODNEWS2018 konferenci, není k dispozici jako záznam, ale přinášíme aktualizovanou prezentaci i přehled použitých zdrojů.

Erdosi (2021) Harvard Medical School talk (PDF, EN)

Erdosi (2021) Harvard Medical School – zdroje (PDF)

Související zdroje:

Krejčí (2020) Diabetes Mellitus 2. typu – Od porozumění patogeneze k možnostem jeho remise (PDF dokument ke stažení)

Vyjídák (2020) Vidličkou proti cukrovce – Abbott ebook (PDF dokument ke stažení)

Vyjídák (2019) Jak setřepat diabetes 2. typu? Praktické tipy na úpravu jídelníčku

Kohutiar (2019) Klasifikace potravin podle stupně technologického zpracování a její využití v prevenci civilizačních onemocnění

Hall (2019) Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: A one-month inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake 

Copy link
Powered by Social Snap